How To Identify Tomato Plant Diseases In Your Garden And How To Control?

A complete guide to identifying, understanding, and treating common tomato plant diseases!
Get My Free Guide !

18 Common Problems Associated With Hydroponics And How To Solve Them!

Written by AgFunnel

Troubleshooting Hydroponic Nutrient Issue | Nutrient Lockout | Nutrient Deficiency | Tip Burn & Calcium Deficiency | Magnesium Deficiency | Chlorosis and Necrosis | Interveinal Chlorosis on New Growth | Chlorosis on Older Leaves | Senescence | Fungus Gnats | Shore Flies | Spider Mites | Thrips | Aphids| Lack of Proper Aeration | Too Much Light | Poor Air Circulation | Poor Water Quality | Too Many Plants Per Square Foot (PPSF) | Too Many Leaves On Top (TOM) | Algae Growth | Seedling Problems |

Hydroponics, or growing plants without soil, has become one of the most popular ways to grow your own food. However, there are some common problems that can arise in even the best systems. In this blog post, we will provide information on how to diagnose and troubleshoot common problems associated with hydroponics.

Most of the time, plant problems in hydroponics arise because of nutrient deficiency, nutrient lockout, crop age, plant pests, etc.

So, if you start seeing any problems associated with hydroponics, you first need to determine if the problems are due to nutrients or not!

Checking a few points, as shown in the figure below, will help you know if the problems associated with hydroponics are nutrient-related or not!

Let's start digging into common problems associated with hydroponics! Let's first start with the nutrient issue!

Problems Associated With Hydroponics-Nutrient deficiency-nutrient lockout pictures-no stress hydroponics -png
.

If your answer to all of these questions is 'Yes' and you are still seeing problems with your plants, then it is likely you have issues relating to nutrients.

In this blog post, we will discuss 18 of the common problems associated with hydroponics and discuss how to resolve them!

1. How To Fix Nutrient Lockout?

Nutrient Lockout is one of the most common problems associated with hydroponics. It occurs when all the important macro and micronutrients are present in your hydroponic medium but still, the plant cannot absorb these nutrients. This usually happens when the pH levels are either too high or low than the crop target range, or due to nutrient build-up in the system, or if your media is saturated. If this happens, you'll see early warning signs like leaf yellowing and curling, weak plants, and sometimes stunted growth.

Solution:

  • Regularly monitor your pH and make sure it is in the proper range.

  • Also, regularly change out your nutrient medium and clean the system so as to get rid of the excess salts buildup in your system.
problems associated with hydroponics-nutrient lockout pictures-hydroponic nutrient
.

2. What Are Nutrient Deficiency in Hydroponic Plants?

Low nutrient levels are a result of not having enough nutrients or too much salt buildup in your hydroponic system, which will lead to low yield and stunted plant growth.

Solution:

  • Re-circulate water with CO² gas for better mixing; Add extra fertilizer (following instructions) into reservoir when needed but don't overdo it.

  • Try changing out old nutrients for new fresh ones every few months; this should solve any problems related to low nutrient levels.

  • If you're still having trouble then try adjusting pH levels! You'll want it between about pH: 5 & 6.5, as well if possible get rid of excess CO2 that is building up from too much light exposure!

3. Tip Burn And Calcium Deficiency

The most common problem growers have with their plants is tip burn.

This is characterized by a dark brown or blackish looking scorching on new growth and is caused mainly due to calcium deficiency.

In some instances, although enough calcium is present in the nutrient, the plants struggle to absorb it from their growing mediums. In such cases, reducing the amount of Nitrogen has been shown to be helpful.

Solution:

  • The most common solution for a tip burn is to provide a calcium supplement. It is important to know when to supplement a plant, because too much calcium can cause other complications.

4. Magnesium Deficiency

Magnesium deficiency can be caused by low levels of magnesium in the medium.

Magnesium deficiency usually causes interveinal chlorosis and necrosis in the leaf tips.

Solution:

  • The solution is to add magnesium sulfate (Epsom salt) in the nutrient solution.

5. Chlorosis and Necrosis

The leaves of a plant are the primary means by which it absorbs light, water, and nutrients.

If there is not enough chlorophyll in these tissues then they will turn white or yellowish (chlorosis). The tissue may also die together to form brown patches known as necrosis.

Chlorosis and Necrosis may happen either due to pest/microbe attack or due to nutrient deficiency.

Interveinal Chlorosis on New Growth

If the leaves of the plants are turning yellowish and the veins remain green - that's called interveinal chlorosis. -This is a common problem with many plants and is mostly caused due to deficiency of micronutrients such as iron in hydroponic systems. High pH can often lead to iron deficiency.

Solution:

  • Adjust the pH to normal and supplement iron to the nutrient solution if necessary.

Chlorosis on Older Leaves

This type of chlorosis on older leaves can be caused by a lack in Nitrogen. Nitrogen is a major component of chlorophyll, so if there is not enough nitrogen available to the plant then it will start showing signs of deficiency.

Solution:

  • Supplement your hydroponic solution with Nitrogen.

Senescence

Natural senescence is the process of leaf aging and death. Check your hydroponics, if only the older leaves are showing chlorosis and dying, this could be due to senescence.

Solution:

  • There is no solution to senescence as this is a natural process. Simply remove the old senescing leaves from the plants.

6. Fungus Gnats

Fungus gnats generally look like mosquitoes, and feed on the roots of plants.

While the adult fungus gnats don’t cause problems, their larvae can cause real problems for crops.

The larvae gnaw on the roots of plants, often creating wounds, providing entry points for other pathogens.

Solution:

  • Get rid of the algal growth in your hydroponic system.

  • Also try using neem oil because its natural properties kill insects.

  • It may also be beneficial to apply other organic pesticides such as azadirachtin and pyrethrin.

Read more about hydroponic pest control.

7. Shore Flies

Shore flies are a lot less destructive than Fungus gnats and look more like a fruit fly than a mosquito.

Solution:

  • Keep your system clean and free of debris that may harbor shore flies.

  • Use a dry trap to capture these insects

  • The best solution for this problem is prevention, but if you spot an infestation after it's too late, shore flies can be controlled with insecticides such as pyrethrin.

  • Shore flies are attracted to light so make sure that any lights you have on your system aren't attracting them.

8. Spider Mites

Spider mites are a common problem in hydroponics and in greenhouses. The two-spotted spider mite is one of the most common garden pests.

They feed by piercing the plant's leaves with their mouthparts, causing damage to cells that can lead to stunted growth or even death of your crops!

Spider mites can be seen on flowering plants like tomatoes, eggplants, cucumbers, and strawberries as a speckled dull appearance on the top surface of leaves; it progresses to leaf chlorosis and eventually results in leaf drop when bad infestations occur.

Often times these are found near upper surfaces so it's important to have pesticides that will protect both upper and lower portions of leaves too!

Spider Mites love dry weather conditions and grow well on fertilized crops - if you see webbing around your plant's edges then chances are there could be an infestation nearby!

Problems Associated With Hydroponics-Spider Mite- Spider Mite Spray hydroponics-how to get rid of spider mites in hydroponics-no stress hydroponics
.

If you suspect an infestation then look closely under leaf undersides where eggs are laid. Eggs are usually yellowish or brown in color and look like tiny grains of rice-they're hard to see, but if you have a magnifying glass handy then it will help!

Solution:

  • Spider mites thrive at higher temperatures, so it’s important we keep them in check-especially when your hydroponic system is hot from high light intensity such as during the summer months.

  • The heat will cause spider mite populations to grow exponentially while insects like thrips die off due to heat stress.

  • Predatory insects can be very effective when used preventively.

  • The predatory mites Phytoseiulus persimilis and Amblyseius fallacis are commonly used, but insecticidal soaps and Neem oil also help control populations of this pest.

  • When using an insecticide on spider mite, always do two applications about 5 to 7 days apart in order to ensure complete eradication. The eggs may not respond as well as adult stages, and thus spacing out treatments is important for best results!

9. Thrips

Thrips are a common pest in hydroponic systems. Thrips are small, thin insects that suck the sap from plant leaves. They're hard to see because they move quickly & often hide on leaf undersides or between bud clusters.

Solution:

  • The most effective way of controlling thrips is by using physical barriers like screens

  • Biological controls including predatory mites-these feed off other pests while avoiding your crops

  • And chemical control measures when necessary!

  • Thrips can be controlled with insecticides such as pyrethrin and spinosad.

10. Aphids

Aphids are a common pest in hydroponic systems and can also lead to other pests such as ants, whiteflies, mealybugs, or scale insects which all feed on plants sap for food.

Aphids are often responsible for transmitting various viruses within plants.

Problems Associated With Hydroponics-no stress hydroponics-how to get rid of root aphids in hydroponics
.

Solution:

  • They can be controlled with insecticides such as pyrethrin or insecticidal soaps.

  • Aphids can also be controlled by introducing biocontrols such as ladybugs to the system.

Read more about hydroponic pest control.

11. Lack of Proper Aeration

Sometimes there is a lack of dissolved oxygen in the system, which can lead to anaerobic bacteria growth and algae blooms. This may lead to several problems.

Solution:

  • Try adding some more aeration devices such as airstones and air pump (this will help keep your plants healthy).

12. Too Much Light

Too much light can cause the seedling to dry out. A common mistake is putting a grow lamp too close or forgetting that plants need darkness at night time.

Problems Associated With Hydroponics-no stress hydroponics-hydroponics light LED-hydroponic light schedule
.

Solution:

  • This problem should be solved by moving your plant away from direct light during the day & turning off lights before bedtime.

  • Another solution would be adding more shade cloth over top of your seedlings, so they don't get burned in strong sun or light exposure.

13. Poor Air Circulation

Poor air circulation could be caused by too many plants in one area, lack of ventilation or poor fan placement.

Solution:

  • Make sure you use some fans to improve ventilation, especially if your crops are big.

  • If you have enough room and good airflow then try removing some leaves from your overgrown plant to help it get more light & fresh CO2.

  • Also make adjustments with where fans are located so that there's better flow around all parts of hydroponic system.

14. Poor Water Quality

Using the water that has too much calcium or other heavy metals may adversely affect plant growth. Usually it is advised to use deionized (or at least filtered water) in your hydroponic system.

Solution:

  • Try to use deionized water or at least use filtered water for optimal results.

15. Too Many Plants Per Square Foot (PPSF)

This could be due to overfeeding your system. Too much feeding may lead to an increase in nitrates and phosphates, leading to algal blooms. The algal blooms can have a negative effect on plant growth due their competition for light with larger leaves at or near water surface.

Solution:

  • Do not overfeed your plant.

  • Manage your hydroponic garden, do some thinnings and prunings!

16. Too Many Leaves On Top (TOM)

If you are experiencing too much leaf growth on top, it may also have been caused by either overfeeding your system or an increase in nitrates and phosphates.

Solution:

  • Pick up extra leaves from the plants but be careful not to pick too many leaves from the same plant at a time. That can damage the health of that plant.

17. Algae Growth

Algae growth by itself is not as much problematic to your hydroponic system, but they often do help increase infestation by fungus and gnats which is not a good sign for your hydroponics system.

Over watering also sometimes causes algal growth on the surface of the seedlings.

Solution:

  • The solution is to identify and clean algae from your system - for example, you can use copper sulfate or potassium permanganates as an algaecide.

  • If that doesn't work then try adding hydrogen peroxide (H202) at 0-0-.25% concentration in water until algae growth stops; this will also help with nutrient imbalance by oxidizing excess iron.

  • Also, exposure to sunlight and improving airflow helps to get rid of algal growth and secondary infestations associated with it.

18. Seedling Problems

New hydroponic gardeners mostly may experience a hydroponic seedling problem or hydroponic seedling dying. Some of the main reasons for seedlings death are:-

  • substrate being too wet and rotting young seedlings

  • subtrate being too dry,

  • weak stems due to low light levels from long periods of darkness or high heat exposure.
Problems Associated With Hydroponics-no stress hydroponics-hydroponic seedling dying-hydroponic seedling problem
18 Common Problems Associated With Hydroponics And How To Solve Them! 6

Solution:

  • Make sure that your substrate is neither too wet nor too dry and that the seedlings are not exposed to too much heat or light!

  • If you want a no stress hydroponics, then start with a healthy seedling!

  • Hydroponically grown plants are also more sensitive than their non-hydro counterparts because the roots are exposed. For this reason, hydroponic gardeners should be more aware and handle their plants with much care!

Read more about how to clean and maintain hydroponic system?

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram